Starters met studieschuld in 2023 meer kans op woningmarkt

Starters met studieschuld in 2023 meer kans op woningmarkt

Geschreven door Leonie de Wit op 24 oktober 2022

Vanaf 2023 wordt er voor starters op de woningmarkt gekeken naar de actuele studieschuld bij het aanvragen van een hypotheek, in plaats te kijken naar het (soms hoge) startbedrag. Het Nibud is nog aan het kijken hoe dit exact vormgegeven gaat worden. Dit zal aanzienlijk schelen bij het aanvragen van een hypotheek.

Jouw studieschuld telt mee bij het berekenen van jouw hypotheek. Heb je een studieschuld opgebouwd de afgelopen jaren, maar wil je wel een huis kopen? Voorheen hielden hypotheekverstrekker rekening met de oorspronkelijke studieschuld omdat de maandlast gebaseerd is op de beginschuld. Vanaf 2023 zal er gekeken worden naar het bedrag dat nog open staat.

Je studieschuld extra aflossen helpt
Een aantal hypotheekverstrekkers kijkt nu al naar het deel wat je hebt afgelost. Het gaat hier dan wel om een extra aflossing boven op de maandelijkse aflossing. Uit de correspondentie met DUO moet dan wel blijken dat het maandbedrag is verlaagd. Hoe zwaar de studieschuld meetelt voor de maximale hypotheek hangt af van het stelsel waaronder je gestudeerd hebt. Een studieschuld uit het oude stelsel of een Levenlanglerenkrediet tellen zwaarder mee. Dat komt omdat je die schulden in 15 jaar moet aflossen. Ben je na 1 september 2015 begonnen met studeren? Dan valt je studieschuld onder het nieuwe stelsel. En mag je de lening in 35 jaar terugbetalen.

Invloed studieschuld op hypotheek
Om te bepalen hoeveel je maximaal mag lenen, is de geldverstrekker wettelijk verplicht gebruik te maken van de normen die zijn opgesteld door het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). Deze zogeheten Nibud-normen bepalen het maximale percentage van je bruto-inkomen dat je mag uitgeven aan hypotheeklasten. Wanneer je elke maand rente en aflossing betaalt over een studieschuld, dan houd je minder geld over voor de hypotheeklasten.

Als je een studieschuld hebt, dan vermindert dat dus het bedrag dat je mag lenen bij het aangaan van een hypotheek. Overigens is de invloed van een studieschuld minder groot, dan bij een andere lening. De wegingsfactor, zoals dat genoemd wordt, bij een 'gewone' schuld ligt namelijk beduidend hoger dan die van een studieschuld, tot wel 2% van het bedrag dat je hebt geleend. De wegingsfactor bij een studieschuld is afhankelijk van welk type studieschuld jij hebt. Bij een studieschuld uit het oude stelstel (voor 1-9-2015) is die factor 0,65%. Bij een studieschuld uit het nieuwe stelsel na 1-9-2015) is het percentage 0,35%.

Hypotheek met studieschuld
Hoewel een studieschuld invloed heeft op het bedrag dat je maximaal kunt lenen, hoeft het geen belemmering te zijn voor het kopen van een huis. Het is een fabel dat je helemaal geen hypotheek kunt krijgen als je een studieschuld hebt. Heb je een studieschuld en wil je een hypotheek afsluiten? Dan is het verstandig om een afspraak te maken met een van onze adviseurs. We helpen je graag.

Meer weten over dit onderwerp?

Terug naar overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

Voor welke cookies geef je akkoord?

Meer informatie