Kansen voor winkeltransformaties in Rotterdam door beperkte ruimtevraag
01-10-2019

Kansen voor winkeltransformaties in Rotterdam door beperkte ruimtevraag

Kansen voor winkeltransformaties in Rotterdam door beperkte ruimtevraag

In navolging van de vele kantoortransformaties, biedt de lagere vraag op de winkelmarkt de mogelijkheid om winkelpanden te transformeren. De dynamiek op de winkelmarkt in het centrum van Rotterdam is op het laagste punt sinds 2015. Vergeleken met de voorgaande jaren openden minder retailers een nieuwe vestiging en werden minder vierkante meters winkelruimte verhuurd of verkocht.

Dit blijkt uit het vandaag verschenen rapport Sprekende Cijfers Winkelmarkten 2019.

Een op de tien winkelpanden leeg door afnemende vraag

Door de afnemende vraag naar winkelruimte in het centrum van Rotterdam is het aanbod met de helft toegenomen naar 8.500 m². Dit uit zich in een toename van de leegstand, momenteel heeft circa een op de tien winkelpanden geen gebruiker. De leegstaande panden zijn voornamelijk gelegen op de minder druk bezochte locaties in het centrum. Dit biedt de mogelijkheid om te zoeken naar een andere aanwending voor deze panden.

Winkelmarkt van Dordrecht bereikt hoogtepunt

In Dordrecht ontwikkelt de winkelmarkt zich op een tegenovergestelde manier als in Rotterdam, in de afgelopen twaalf maanden werd in Dordrecht een recordaantal van 25 nieuwe retailers verwelkomd. Ter vergelijking, in de afgelopen jaren betrokken slechts acht retailers per jaar in een nieuwe winkel in deze stad. De toegenomen vraag heeft de leegstand licht doen afnemen, momenteel staat nog een op de negen winkelpanden in het centrum leeg.

Download hier Sprekende Cijfers Winkelmarkten Rotterdam en Dordrecht en Sprekende Cijfers Winkelmarkten 2019 landelijk

Informatie nodig?

IE10 wordt niet ondersteund. U gebruikt een NIET ONDERSTEUNDE versie van Internet Explorer.
Gebruik of download een moderne browser.