Ik heb een leuke woning gezien! Hoe wordt dit mijn (t)huis?

Ik heb een leuke woning gezien! Hoe wordt dit mijn (t)huis?

Geschreven door Robbin Kroesbergen

Begin oktober vond de Open Huizen Dag van de NVM plaats. Er was een recordaantal deelnemende woningen. Hopelijk heb je één of meerdere huizen kunnen bekijken die goed in de smaak vielen. Is dat het geval? Dan begint jouw reis naar een nieuw huis pas echt! Na het vinden van een perfect huis moet namelijk nog het een en ander worden geregeld. Een klus die vaak wordt onderschat. Leer van onze ervaring.

Financieel inzicht

Er zijn diverse onderwerpen die belangrijk zijn om bij stil te staan wanneer je een huis op het oog hebt. Een aankoopmakelaar helpt en begeleidt je in het hele proces. Heb je bijvoorbeeld nagedacht over het financiële plaatje? Het is belangrijk dat je van te voren inzichtelijk hebt welk bedrag je kunt lenen en wat de maximale waarde van je hypotheek is. Een aankoopmakelaar zorgt ervoor dat je dit met een hypotheekadviseur kunt bespreken. Hierdoor worden de financiële aspecten uitgestippeld en besproken om zo de juiste bedragen te bepalen.

Vervolgstappen

Wanneer dit duidelijk is, vindt er vaak een tweede bezichtiging plaats. Door het gesprek met de hypotheekadviseur weet je of deze woning daadwerkelijk geschikt is en welk bedrag er open staat voor een eventuele verbouwing. Maar ook als de tweede bezichtiging positief is, moet er nog veel gebeuren:

  • Onderzoek

Het kan zijn dat een woning in eerste instantie aan alle eisen lijkt te voldoen. Toch moet er verder worden gekeken. Zaken als een energielabel, de staat van het huis en de aspecten als isolatie en ventilatie zijn belangrijke dingen om mee te nemen in de uiteindelijke onderhandeling. Een aankoopmakelaar weet precies welke punten er onderzocht moeten worden. Ook wordt er meteen contact gemaakt met een onafhankelijke taxateur zodat de waarde van de woning inzichtelijk wordt en je geen kat in de zak koopt.

  • Onderhandeling

Wanneer de woning in orde is, begint het onderhandelen. Een voordeel van een aankoopmakelaar is dat hij veel kennis en ervaring heeft in het onderhandelen. Zo adviseert hij onder andere over de juiste biedingsstrategie. Daarnaast kun je het juiste bod en biedingsvoorwaarden afstemmen, zodat je met een (financieel) goed gevoel een bod uitbrengt.

  • Koopovereenkomst tekenen

Wanneer het bod door de verkoper is goedgekeurd, worden in deze fase alle voorwaarden nog een keer doorlopen. Met behulp van de kennis en expertises van de aankoopmakelaar en de hypotheekadviseur weet je precies waar je aan toe bent en wat de mogelijkheden zijn. Na goedkeuring bij de notaris en een laatste check met de aankoopmakelaar is het rond. Je hebt een woning gekocht!

Verkoopteam

Ben je op dit moment zelf al eigenaar van een woning? Deze moet dan natuurlijk voor een goede prijs worden verkocht. In dit geval kan de aankoopmakelaar overgaan in een verkoopmakelaar. Samen met het team van makelaars en financieel adviseurs zal hij het proces starten om jouw huis zo snel mogelijk te verkopen!

Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem gerust contact met ons op! Een eerste gesprek is vrijblijvend!

Meer weten over dit onderwerp?

Terug naar overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

Voor welke cookies geef je akkoord?

Meer informatie