Het is prettig wonen in Rotterdam
28-03-2017

Het is prettig wonen in Rotterdam

Het is prettig wonen in Rotterdam

Rotterdam verandert van louter een werkstad naar een populaire woonstad en dat zie je terug in de grote vraag naar nieuwbouwwoningen.

Spraken we vorig jaar nog met enige voorzichtigheid over nieuwbouw als katalysator van de binnenstedelijke economie, nu durven we te stellen dat de economische sneeuwbal is gaan rollen. The Muse of Rotterdam is hier een sprekend voorbeeld van. Slechts anderhalve week nadat de inschrijving werd geopend, staan alle 94 koopappartementen in deze luxe woontoren onder optie.

Om van Rotterdam een aantrekkelijke woonstad te maken, zet de gemeente in op verdichting en transformatie. En met succes. Steeds meer mensen willen in Rotterdam (blijven) wonen. Meer mensen in de binnenstad betekent eveneens meer ruimte voor aantrekkelijke voorzieningen en werkgelegenheid. Werkgelegenheid komt tevens direct voort uit het feit dat er veel partijen betrokken zijn bij een nieuwbouwproject. Van architect tot makelaar en alles wat daartussen zit. Nieuwbouw werkt als een economische sneeuwbal en geeft de binnenstad een economische impuls.

Nieuw Rotterdams Prijspeil

Het succes van The Muse is slechts één voorbeeld. Transformatieprojecten zoals De Rotterdamsche School en West 399, samen goed voor 62 woningen, zijn eveneens binnen een zeer korte tijd nagenoeg volledig uitverkocht. Sterker nog, de vraag overtreft het aanbod. Het is dan ook niet vreemd dat Rotterdam blijft bouwen. Voor The Muse kregen we maar liefst zevenhonderd inschrijvingen binnen. Het is natuurlijk fantastisch om hier te wonen, gelet op de prachtige architectuur, de toplocatie en het inspirerende uitzicht, maar hier staat wel een ambitieus prijsniveau tegenover. De prijzen variëren tussen de vier- en zesduizend euro per vierkante meter. Dit is nieuw voor de Rotterdamse binnenstad, zeker in deze aantallen. En toch verliep de verkoop uitstekend. We spreken daarom van het Nieuw Rotterdams Prijspeil, ofwel het NRP.

Trends

De trend is hiermee gezet: (toekomstige) nieuwbouwprojecten vallen voornamelijk in het midden- en hogere prijssegment. Hiermee ontstaat er meer variatie in het Rotterdamse woningaanbod en bovendien trekken duurdere woningen mensen aan die meer te besteden hebben. Ook dit is uiteindelijk weer in het voordeel van Rotterdam en al haar inwoners. Het NRP betekent overigens niet, dat wonen in de Rotterdamse binnenstad onbereikbaar wordt voor mensen met een lager inkomen. Er moet sprake zijn van een balans tussen laag-, midden- en hoog segment, zoals dit ook staat omschreven in de woonvisie 2030 van de gemeente Rotterdam.

Een andere waargenomen trend is het feit dat Rotterdam steeds meer in trek is bij mensen van buitenaf. Bij nieuwbouwprojecten in het verleden was de verhouding tussen kopers uit Rotterdam en van buiten de stad vrijwel altijd 80-20. Bij de verkoop van de appartementen in de Markthal namen we voor het eerst een verschuiving waar. Hier lag de verhouding rond de 70-30. Bij The Muse is de verhouding bijna gelijkwaardig: 56% van de kopers komt uit Rotterdam en 44% komt van buiten de stad. Hieruit blijkt des te meer dat Rotterdam een aantrekkelijke woonstad is. Oók voor ‘niet-Rotterdammers’. We hebben zelfs kopers uit andere landen, waaronder Hong Kong, Australië en Dubai en we zien een concentratie van mensen die Amsterdam verruilen voor Rotterdam.

Vertrouwen om verder te bouwen

Al deze ontwikkelingen geven Rotterdam het vertrouwen om verder te bouwen. Er staan diverse ambitieuze nieuwbouwprojecten op de planning. Het unieke Little C, gelegen aan de kade van de Coolhaven, wordt een stoere, ‘urban’ omgeving op zich. Een soort New York, maar dan in het klein. Het project bestaat uit circa 330 woningen (lofts, appartementen en studio’s) en zevenduizend vierkante meter workspace en biedt ruimte aan horeca, winkels en diverse faciliteiten. Aan de voet van de Witte de With wordt in 2017 gestart met de bouw van The Cooltower en in het najaar van 2016 gaf de gemeente groen licht voor de bouw van de 218 meter hoge Zalmhaventoren in het Scheepsvaartkwartier, die naar verwachting in 2020 wordt opgeleverd. Kortom, de sneeuwbal rolt verder en Rotterdam wordt sterker.

Informatie nodig?

IE10 wordt niet ondersteund. U gebruikt een NIET ONDERSTEUNDE versie van Internet Explorer.
Gebruik of download een moderne browser.