Combinatie fysiek en online winkelen steeds belangrijker

Beleving en ervaring spelen een steeds grotere rol voor de consument tijdens het winkelen. Naast voldoende horecagelegenheden en een aantrekkelijk winkelgebied is de bereikbaarheid van belang. Dit blijkt uit de tweede editie van Sprekende Cijfers Retailmarkten 2015 van Dynamis Vastgoedconsultants en Makelaars, die vandaag verschijnt.

Aanbod stijgt
Het zijn roerige tijden voor de Nederlandse winkelmarkt. In veel steden is sprake van een toenemende leegstand en diverse winkeliers kampen met een mogelijk faillissement. Ondanks de positievere ontwikkeling van de economie lijken retailers nu pas de gevolgen van de crisis te voelen. Retailers met een fysieke winkel, in het bijzonder (kleine) zelfstandige ondernemers, ervaren steeds meer concurrentie van online webshops. Toch wordt de combinatie van zowel fysiek als online winkelen steeds belangrijker en brengt dit voor consumenten veel gemak met zich mee.

Op 1 juli 2015 staan binnen de 24 onderzochte kernwinkelgebieden 761 winkelobjecten in aanbod. Hiervan is 14% gelegen in de vier grote steden. In totaal is begin juli in Nederland 191.800 m2 winkelruimte beschikbaar voor de verhuur of verkoop. Wanneer dit wordt vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder is sprake van een aanbodstijging van 5,2%.

Opname daalt
Het afgelopen jaar hebben diverse retailers te maken gehad met een faillissement, waaronder enkele grote ketens zoals Schoenenreus, Miss Etam/Promiss en Mexx. Ook de toekomst van de warenhuizen van V&D is onzeker en de komende tijd moet blijken of zij de negatieve tendens kunnen doorbreken. Mede hierdoor en door de toenemende leegstand en problematiek op de winkelmarkt is op jaarbasis een opnamedaling van 17,3% geregistreerd. In het afgelopen jaar is 139.550 m2  winkelruimte verkocht of verhuurd. Opvallend is dat in tegenstelling tot de opnamedaling in vierkante meters het totaal aantal opnamen wel is gestegen, namelijk 496 winkeltransacties. Dit zijn 46 objecten meer dan een jaar geleden. Van het totaal aantal opgenomen winkelmeters betrof 74% het afgelopen jaar een nieuwe vestiging of uitbreiding. Bij 24% van de winkeltransacties in het afgelopen jaar gaat het om een opname binnen de vier grote steden.

Verwachting
De komende periode moet blijken wat de toekomst wordt van warenhuizen in Nederland. Onderscheidende warenhuizen met een luxe assortiment zoals de Bijenkorf of een sterk eigen merk zoals Hema hebben meer perspectief in de huidige markt. Warenhuizen zoals V&D zullen een sterke visie en strategie moeten formuleren om de negatieve cyclus te kunnen doorbreken.

Naast de locatie speelt ook de gebruiker een steeds grotere rol in de hoogte van de huurprijzen. Grotere filiaalbedrijven kunnen vaak een hogere huur per vierkante meter betalen dan de kleine winkeliers. Door de situatie rondom de huurverlagingen van V&D lijken meer grote winkelketens te beseffen dat zij met vastgoedeigenaren kunnen onderhandelen over de huurprijzen. De komende periode moet blijken of deze onderhandelingen daadwerkelijk gaan leiden tot huurverlagingen. Een goede samenwerking tussen vastgoedeigenaren en ondernemers is van belang voor het succes van de winkel en het winkelgebied.

 

Sprekende Cijfers Retailmarkten 2015
Sprekende Cijfers Retailmarkten 2015
Ooms Makelaars (010) 424 88 88 | (078) 614 43 33
Deze website is het beste te bekijken als uw tablet gekanteld is.