Rotterdam (010) 424 88 88 Dordrecht (078) 614 43 33 Partner in Dynamis

Aanscherping regels rondom energielabels vanaf 2023Kantoren met een energielabel D of slechter niet meer gebruiken

In een brief aan de Tweede Kamer schreef minister Blok op 28 november jl. dat kantoorpanden in Nederland met een energielabel slechter dan C vanaf 2023 niet meer mogen worden gebruikt.

Eigenaren van energie-onzuinige kantoorpanden worden met deze maatregel gedwongen om hun vastgoed te renoveren. De totale investeringskosten die bij dit voorstel horen bedragen volgens het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) ruim één miljard euro. Deze kosten moeten terugverdiend worden door middel van een huurverhoging, maar dat is voor veel partijen helaas geen optie. Er zit dan niets anders op dan slopen of herbestemmen van veel verouderde kantoorpanden.

Kleine kantoren tot 100 m² en monumentale panden worden vooralsnog buiten beschouwing gelaten en lijken daarmee voorlopig de dans te ontspringen.

Lees meer

Herijking winkelaanbod nog beperkt zichtbaarMiddelgrote gemeenten moeten van vraagstimulerende maatregelen naar krimpacceptatie en aanbodgerichte maatregelen.

82632_winkels-sprekende-cijfers-Dynamis.jpg

De winkelmarkt van Nederland wordt nog steeds geteisterd door een groot maar afnemend aantal faillissementen, die hun weerslag hebben op de Nederlandse winkelstraten. Inmiddels is er een dalende trend zichtbaar van de leegstand, echter niet in de meeste middelgrote gemeenten. Door de veranderende vestigingsstrategieën van retailers is zichtbaar dat de leegstand in deze gemeenten nog steeds oploopt. Ondanks de terugloop in de vraag vanuit de retailer leidt dit nog maar bij weinig gemeenten tot grootschalige krimp van de winkelvoorraad. Veel steden richten zich tot op heden op vraagstimulerende maatregelen zoals o.a. het aanstellen van een centrummanager of gratis parkeren in het centrum, terwijl de problematiek juist ligt bij een te groot winkelaanbod. Afgezien van het feit dat deze instrumenten enig effect sorteren op de vraag, zal het devies in deze gemeenten vooral moeten zijn om een compactere winkelstad te creëren voor de eigen inwoners. Uit de analyse van het vestigingsgedrag van de (nieuwe) retailers blijkt immers dat de regiofunctie van veel middelgrote gemeenten telkens meer vervalt, waardoor een minder omvangrijke winkelstructuur afdoende is om te voorzien in de behoefte van de consument en de retailer. Dit blijkt uit het rapport Sprekende Cijfers Winkelmarkten 2017van Dynamis Vastgoedconsultants en Makelaars dat vandaag verschijnt en die dit jaar specifiek ingaat op de krimpopgave in het winkellandschap in middelgrote gemeenten.

Lees meer

Florijnstraat 61-69 te RidderkerkBedrijfsunits in aanbouw

82607_Florijstraat.jpg

Bedrijventerrein Cornelisland is een bedrijventerrein in ontwikkeling in Ridderkerk langs de A15. Het gehele bedrijventerrein is ruim opgezet en richt zich op een duurzame invulling met hoogwaardige bedrijven.

Lees meer

Wat u moet weten over de Wwft

82633_disclaimer.jpg

Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft): Wat u er over moet weten, dat leest u in dit artikel.

Lees meer

Hudson's Bay van start in Rotterdam

82623_IMG_9258.jpg

Gisteren opende Hudson's Bay Company (HBC) in Rotterdam de eerste Saks OFF 5TH-vestiging en de tweede Hudson’s Bay-vestiging in Nederland, waar eerst V&D de winkelstraat sierde.

Lees meer

1e paal geslagen voor nieuwbouw Cornelisland te Ridderkerk

82610_Cornelisland.jpg

Afgelopen maandag is de eerste paal geslagen voor een nieuwbouw pand op het bedrijventerrein Cornelisland in Ridderkerk.

Lees meer

Dynamis wint Mestreechter Geis Award 2017

82608_Persfoto-Opleidingsprijs-2017.JPG

Op 24 augustus heeft Dynamis de Mestreechter Geis Award in ontvangst genomen. Deze award, een initiatief van KPE, is bestemd voor die organisatie binnen de bouw- en vastgoedbranche, die op de meest innovatieve en persoonsgerichte wijze opleidingen, trainingen en cursussen initieert en ontwikkelt voor haar medewerkers. Dynamis heeft de prijs ontvangen voor het opleidingstraject ‘In partnerschap van visie naar uitvoering’.

Lees meer

Dynamis verlengt contract deelname PROVADA met drie jaar

82604_Provada_2017_Dynamis-1.jpg

Op dinsdag 30 mei ondertekenden Wilfred van der Neut, directeur Dynamis en Peter Schreuter Directeur Provada het officiële contract voor deelname aan de Provada voor de komende drie jaar. Dynamis is al vanaf de start van de Provada standhouder.

Lees meer

Dynamis Sprekende Cijfers Kantorenmarkten medio 2017

82562_afbeelding-sck.jpg

Hierbij presenteren wij onze halfjaarlijkse Sprekende Cijfers Kantorenmarkten rapportage. 

Lees meer

Lusthofstraat 70B te RotterdamAanbod winkelruimte

82602_Lushtofstraat-70B_new.jpg

Winkelruimte gelegen aan een sfeervolle en levendige winkelstraat, in het hart van de Rotterdamse wijk Kralingen. 

Lees meer

Westewagenstraat 21 te RotterdamAanbod winkelruimte

82603_Westewagenstraat-21.jpg

Winkelruimte, op steenworp afstand van één van de meest aantrekkelijke winkelstraten in hartje centrum.

Lees meer

Abel Tasmanstraat 33-37 te R'damTransactie bedrijfsruimte

82559_Abel-Tasmanstraat-33-37..jpg

KLG Europe B.V. vestigt zich in Rotterdam en heeft de bedrijfsruimte aan de Abel Tasmanstraat 33-37 gekocht. 

Lees meer

Strevelsweg 682 te Rotterdam Aanbod commerciƫle ruimte

82488_02_new.jpg
82489_01_new.jpg
82487_04_new.jpg

Commerciële ruimte, gelegen in het verzamelgebouw Zuid, recht tegenover het overdekte winkelcentrum ‘Zuidplein’. Uitstekend bereikbaar met zowel het eigen- als openbaar vervoer, nabij bus- en metrostation ‘Zuidplein. Parkeren (betaald) in directe omgeving.

Lees meer

Boompjes 40 te RotterdamTransactie kantoorruimte

82555_Boompjes-40-029.jpg

Stichting Nedlloyd Pensioenfonds heeft onlangs nieuwe kantoorruimte gehuurd in de Willemswerf gelegen aan de Boompjes 40 te Rotterdam. Het nieuwe gehuurde heeft een totale oppervlakte van ca. 533 m² kantoorruimte, gelegen op de 4e verdieping, alsmede vijf parkeerplaatsen in de ondergelegen parkeergarage.

Lees meer

Reedijk 9 te HeinenoordTransactie logistiek

82553_Reedijk-9-te-Heinenoord_new.jpg

Coolblue B.V. huurt ten behoeve van haar thuisbezorgdienst ca. 2.500 m2 bedrijfsruimte, ca. 123 m2 kantoorruimte, alsmede ca. 1.040 m2 buitenterrein aan de Reedijk 9 te Heinenoord. 

Lees meer

Westblaak 35 te RotterdamTransactie kantoorruimte

82532_Westblaak-35_new.jpg

Mark Lyndon International B.V. heeft onlangs de kantoorruimte gelegen aan het Westblaak 35 te Rotterdam gekocht. Het object heeft een totale oppervlakte van ca. 700 m² kantoorruimte, gelegen op de 3e verdieping van het 'Grotiushuis'.

Lees meer

Groenendaal 217 te RotterdamTransactie winkelruimte

82525_Groenendaal-217-225-Rotterdam.jpg

Trekpleister opent binnenkort een nieuwe vestiging aan de rand van het centrum van Rotterdam, naast Albert Heijn aan de Groenendaal. Het betreft ca. 244 m2 winkelruimte gelegen op de begane grond.

 

Lees meer

Dynamis: Logistieke sector kiest voor nieuwbouw door gebrek aan kwalitatief aanbod

Frank Verwoerd
82376_V2_CoverGraphic_Logistiek.jpg

Door een sterk opnamejaar is het aanbod van logistieke panden[1] wederom afgenomen. Per 1 januari 2017 is nog 1.387.800 vierkante meter logistiek vastgoed beschikbaar voor verhuur of verkoop, dit is 13% minder dan een jaar hiervoor. In de vijfentwintig voor logistiek relevante regio’s is in 2016 het opnamevolume met 18% afgenomen naar een niveau van 907.600 vierkante meter. Toch ligt het opnamevolume nog ruim boven het langjarig gemiddelde, waardoor sprake is van een sterk logistiek opnamejaar. De meeste opnames hebben plaatsgevonden in de regio’s Nijmegen, Venlo, Rotterdam en Tilburg. Voornamelijk de regio Nijmegen springt er uit met twee grote transacties op het nieuwe bedrijventerrein Park15, zowel LIDL als Nabuurs/Heinz realiseren hier een XXL distributiecentrum. Dit blijkt uit het rapport Sprekende Cijfers Marktscan Logistiek 2017 die vandaag verschijnt.

Lees meer

Krapte op bedrijfsruimtemarkt biedt ruimte voor nieuwbouw

82413_Sprekende-cijfers-1365-x-912.jpg

Het afgelopen jaar is het aanbod van bedrijfspanden sterk afgenomen, het aantal voor verkoop of verhuur beschikbare vierkante meters bedrijfsruimte is met 24% gedaald naar 4.384.700 vierkante meter in de 28 geanalyseerde regio’s. In de vier grote steden lag de daling nog veel hoger (30%). Uitzondering is Utrecht waar juist een toename heeft plaatsgevonden. De oorzaak voor de totale afname komt voort uit, in navolging van een sterk opnamejaar in 2015, wederom een hoog opnamevolume in 2016. Ondanks een afname van (8%) vergeleken met het voorgaande jaar, is er nog steeds sprake van een hoog volume ten opzichte van voorgaande jaren. Een belangrijk aandeel van de opnames wordt gevormd door logistiek vastgoed. Ook in 2016 is het initiatief genomen voor een groot aantal nieuwe distributiecentra. Dit blijkt uit het rapport Sprekende Cijfers Bedrijfsruimtemarkten 2017 van Dynamis Vastgoedconsultants en Makelaars die vandaag verschijnt.

Lees meer
© 2017 Ooms Makelaars Bedrijfshuisvesting B.V. | Contact | Sitemap | Disclaimer | Privacy Statement & Cookie beleid
Ooms Makelaars Bedrijfshuisvesting B.V. (010) 424 88 88 / (078) 614 43 33 | (078) 614 43 33
Deze website is het beste te bekijken als uw tablet gekanteld is.